Skärmhjärnan

Anders Hansen årets författare 2017 har även skrivit succé boken hjärnstark.

Den här boken har fått mig att reflektera över min mobilanvändning och att vara medveten om vilken påverkan skärmar har på mig, mitt barn och min omgivning. Jag rekommenderar den starkt. Den innehåller en hel del forskning som öppnar ögonen till vad vår digitala tidsålder kan ha för konsekvenser om vi inte lär oss att använda tekniken klokt. Jag är ingen teknikhatare utan tycker att vi ska använda oss av tekniken där den är oss till hjälp.

Visste ni att under större delar av 1900 talet åstadkom svenskar allt högre resultat på IQ tester och att denna trend brutits och istället vänt ner med start år 1990.

Visste ni att 10 % av Sveriges ungdomar mellan 13-24 har haft psykiatrisk kontakt och att ökningen har sin start år 2011, vilket är ett globalt fenomen och året då smartphones slår igenom.

Skärmar och digitala plattformar är nytt för våra hjärnor och jämför vi livet idag med den i savannen så är det förståeligt att nutidens teknik kan ha vissa konsekvenser som vi måste vara medvetna om och ta hänsyn till, speciellt när det gäller våra barn.

Varför tror ni att personer som är väldigt insatta i dagens teknik inte låter sina barn ha iPads (Steve Jobs) eller mobiltelefoner förens 14 år (Bill Gates).I Sverige använder var tredje barn mellan två och tre år surfplattor varje dag. 

Barn och ungdomar lägger mellan 4-5 timmar på sina mobiler och dessa tas upp i snitt var tionde minut. Mobilen är beroendeframkallande eftersom den hackar sig in i hjärnans belöningssystem genom kontinuerliga och snabba belöningar. Teknikföretagen använder sig av beteendevetenskap för att få oss att använda mobilerna ännu mer. Hur mycket använder du din mobil? Finns appar som håller koll på tiden och vad som görs med telefonen, rekommenderar att ni loggar en vecka eller två för att se om det stämmer överens med er egna uppfattning.

Boken har en massa exempel på hur skärmarna påverkar oss negativt genom att bl.a. skapa mer stress, göra oss dummare, mindre lyckliga,minskad självförtroende, minskad socialförmåga och otåligare.

Eftersom hjärnan värdesätter telefonen högt pga de belöningar som den ger så påverkar den oss även när vi inte använder den. Det räcker med att vi har den på oss eller inom synhåll. Forskning visar att samtal blir mindre intressanta pga telefonen, personer känner att dom får mindre uppmärksamhet när mobilen är i fokus istället och vi tappar lätt fokus. Jag tror även att vi pga av detta blir tröttare då energi används till att omedvetet fokusera på telefonen.

En annan viktig aspekt med nutidens teknik är att vi outsourcar mycket som vi tidigare har använt vår hjärna till och att detta i sin tur medför att vi själva inte utvecklar vissa förmågor. Vi behöver exempelvis inte lära oss eller använda vårt minne eftersom vi kan googla på det mesta.

Om ni använder telefonen innan läggdags så är det bra om ni drar ner på skärmstyrkan eftersom hjärnan uppfattar det blåsljuset som dagsljus vilket gör det svårare att somna.

Just nu är boken på rea följ adlibris länken

Länkar till mina inlägg med relaterad reklam:

Bookbeat ljudbokstjänst

pfc-app-som-haller-koll-pa-dina-pengar/

Avanza börja spara i aktie och fonder

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Bok inom personlig utveckling. Kontakta mig om du vill få din bok recenserad.

Författare: improvethroughbooks

Person som brinner för att lära sig nya saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: